śledź po warmińsku

mój ulubiony przepis na śledzia po warmińsku

dodany przez: lapka75 lapka75

majonez przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 177 głosów)


Składniki:

  • *1 kg śledzi matiasów
  • *10 dag cukru
  • *30 dag cebuli
  • *mały słoiczek majonezu
  • *dodatki:
  • -1/2 szkl octu
  • -1 łyżka nasion kolendry
  • -liść laurowy
  • -kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Na marynatę zagotować 150 ml wody, ocet, cukier plus dodatki po czym wystudzić .Filety śledziowe(nie moczymy)pokroić w kawałki "na ząb" .Cebulę pokroić w piórka. W naczyniu układamy kolejno warstwę śledzi, cebuli i 2 łyżki majonezu ,a, z do wyczerpania składników. Zakończyć warstwą cebuli. Zalać wszystko marynatą i wstawić do lodówki na dwa dni. Codziennie zamieszać. Takiego śledzia można przygotować na kilka dni przed Świętami ,bo im dłużej postoi w lodówce ,tym jest smaczniejszy ,a my możemy robić co innego.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Śledź po warmińsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • -zakup śledzia i wszystkich dodatków
  • -przygotowanie około 30 minut
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy