Śledź po japońsku

Śmiało mogę stwierdzić, że jest to jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania śledzi.

Sałatkidania z rybPrzystawki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 154 głosów)

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 4 pietruszki
  • pół dużego selera
  • 5 ogórków kiszonych
  • półtora słodkiego jabłka
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 filety śledziowe w zalewie z oleju
  • 5 małych cebulek
  • jajko na twardo
  • rzodkiewka
  • Zalewa:
  • ok 2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • Sos do cebulki:
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • cukier i cytryna do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Wodę zagotowujemy w garnku z pozostałymi składnikami zalewy. Cebulę obieramy
  • kroimy w półksiężyce i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok 30 minut
  • aż cebulka zmięknie.
  • 2. Marchewkę
  • pietruszkę i selera gotujemy do miękkości
  • studzimy
  • obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • dodajemy pokrojone ogórki i jabłko
  • mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Śmietankę mieszamy z majonezem i przyprawami
  • polewamy nią cebulę. Jajko obieramy
  • przekrawamy na pół. Danie układamy na talerzu wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy