Śledź po japońsku

Śmiało mogę stwierdzić, że jest to jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania śledzi.

Dodany przez:

Śledź po japońsku

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6 marchewek
  • 4 pietruszki
  • pół dużego selera
  • 5 ogórków kiszonych
  • półtora słodkiego jabłka
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 filety śledziowe w zalewie z oleju
  • 5 małych cebulek
  • jajko na twardo
  • rzodkiewka
  • Zalewa:
  • ok 2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • Sos do cebulki:
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier i cytryna do smaku

Przygotowanie

  1. 1. Wodę zagotowujemy w garnku z pozostałymi składnikami zalewy. Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok 30 minut, aż cebulka zmięknie.
  2. 2. Marchewkę, pietruszkę i selera gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone ogórki i jabłko, mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. 3. Śmietankę mieszamy z majonezem i przyprawami, polewamy nią cebulę. Jajko obieramy, przekrawamy na pół. Danie układamy na talerzu wg uznania.
Śniadanie warzywa sałatka kolacja sledz sałatka jarzynowa śledź po japońsku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze