Skrzydełka w sosie paprykowym

Szybkie i smaczne danie

Dodany przez:

Skrzydełka w sosie paprykowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • skrzydełka drobiowe po 2 szt na osobę
  • 1 papryka mała czerwona
  • 1 papryka mała żółta
  • 2 łyżeczki czerwonej papryczki słodkiej w proszku
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz
  • szczypta bazylii
  • szczypta majeranku
  • tłuszcz do smażenia
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie

  1. Skrzydełka oczyścić i umyć. Osuszyć . Na patelnię wlać łyżkę tłuszczu i przyrumienić skrzydełka. dodać cebulę i paprykę. Podlać ok pół szklanki wody dodać paprykę w proszku majeranek i bazylię. Przykryć pokrywką i dusić ok 30 min. W razie potrzeby dolać wody. Skrzydełka wyjąć a pozostałe warzywa z sosem zmiksować blenderem. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do sosu. Zagotować. Skrzydełka podawać z ryżem, polewać sosem.
  2. Jako sałatka wspaniale smakują pomidory posypane cebulą, kukurydzą z puszki i oliwki, wszystko skropić oliwą i wymieszać.
mięso warzywa obiad Papryka ryż skrzydełka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze