skrzydelka_na_ryzu

Skrzydełka na ryżu

Ocena:

4.39 (185)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 7 osób

Skrzydełka zapiekane z ryżem

Składniki:

  • • skrzydełka z kurczaka lub udka,
  • • 1,5 szklanki ryżu,
  • • 3 marchewki
  • • pietruszka
  • • cebula,
  • • 4 szklanki wody,
  • • 2 kostki drobiowe
  • bulionowe,
  • • przyprawa do kurczaka,
  • • łyżka masła,

Skrzydełka na ryżu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Skrzydełka (udka) myjemy i obtaczamy przyprawą. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Kostki bulionowe rozpuszczamy w gotującej się wodzie. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wszytki warzywa dodajemy do miski
  • dosypujemy ryż i mieszamy całość. Mieszankę ryżowo-warzywną wykładamy do naczynia żaroodpornego
  • na wierzch układamy ścisło mięso i następnie zalewamy całość bulionem. Wstawiamy do piekarnika w naczyniu z przykrywką i pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę żeby bulion zbędny odparował jeśli został. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 150 stopniach. Na koniec posypać natką pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne