Skandynawski chlebek - stollen

Rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa i płati migdałów sprawiają, że smak tego chlebka jest absolutnie wyjątkowy i kojarzy się ze świętami. Podajcie go na bożonarodzeniowe śniadanie!

chleb

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 163 głosów)

Składniki:

  • Bakalie:
  • po 10 dag drobnych i grubych rodzynek
  • po 5 dag suszonych żurawin, kandyzowanej skórki pomarańczowej i płatków migdałowych
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki ciemnego rumu
  • Zaczyn:
  • 20 dag mąki pszennej typ 650
  • torebka suchych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • Ciasto:
  • 20 dag mąki typ 650
  • 5 dag cukru trzcinowego
  • żółtko
  • 4–5 łyżek mleka
  • 15 dag miękkiego masła
  • mieszanka do pierników, mielony cynamon i kardamon
  • cukier puder do posypania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie bakalie mieszamy ze skórką z cytryny, zalewamy rumem i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
  • Składniki na zaczyn mieszamy w misce drewnianą łyżką aż się połączą, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godz. Wyrośnięty zaczyn mieszamy ze składnikami na ciasto, przyprawiamy niewielką ilością korzeni, zagniatamy ok. 5 min. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. dodajemy namoczone bakalie, szybko przegniatamy, znowu odstawiamy na 30 min.
  • Na koniec przyprawiamy korzeniami wg uznania. Z ciasta formujemy płat, składamy go na pół, skręcamy delikatnie wokół własnej osi, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C, po 15 min obniżamy do 160°C i pieczemy jeszcze 45 min. Ciepłe stollen posypujemy grubo cukrem pudrem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: chleb wielkanocny z tahini

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy