SEROWO MAKOWE KACHNY

Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne. Może sięprzechować w lodówce kilka dni.

Dodany przez:

SEROWO MAKOWE KACHNY

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
450 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Masa serowa:
  • 80 dkg sera białego
  • 6 jaj
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • 1i1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 1szklanka maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 7 dkg masła
  • 1 łyżeczka proszku do piecz.
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki przennej
  • bakalie

Przygotowanie

  1. Masa serowa.
  2. Ser zemlec .Tłuszcz utrzeć z połową cukru i żółtkami.Dodawać po łyżce sera ciągle ucierając dodać resztę skladników. Pianę ubić dodać resztę cukru,i delikatnie wymieszać łyżką z masą serową.
  3. Masa makowa.
  4. Mak sparzyć, zemleć.Żółtka margarynę utrzeć zpołową cukru ,mąkę bakalie,proszek do pieczenia dać do maku.Białka ubić z cukrem, dodać do masy makowej delikatnie wymieszać.Porcja ciasta jest na blachę o wym. 36 +26cm.Układać łyżką na przemian kupkami obydwie masy. Piec w 180 st-bez termoobiegu około 1 godz.Zimne polać polewą lub lukrem.
deser mak twaróg pyszne połączenie.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze