Serowe talary ze śliwkami

Przepis na serowe talarki ze śliwkami

Deseryciastka

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
470 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 166 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek
  • 20 dag zmielonego twarogu
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 łyżki śmietany kremówki (36 proc.)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  • Śliwki umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki. Twaróg utrzeć z 6 łyżkami mleka, łyżką cukru, cukrem
  • waniliowym, olejem oraz solą. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić
  • ciasto.
  • Uformować wałek i pokroić go na 12 talarków. Każdy rozwałkować na placek o średnicy ok. 10 cm, formując „miseczkę”. Ułożyć je na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Budyń rozprowadzić
  • 1/2 szklanki mleka, a resztę mleka zagotować. Wlać budyń, stale mieszając, i ponownie zagotować;
  • przestudzić.
  • Na każdą miseczkę wyłożyć porcję budyniu i ułożyć cząstki śliwek. Oprószyć resztą cukru, brzegi posmarować śmietaną. Piec ok. 20 min w temperaturze 200˚C.

Kalorie: 470

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy