Serowe oponki na tłusty czwartek i nie tylko

Smaczne serowe oponki. Inna odmiana pączków.

DeseryoponkiPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 170 głosów)

Składniki:

  • mąka - 1,5 - 2 szkl
  • cukier - 1/2 szkl
  • ser biały - 1/2 kg
  • śmietana - 1/2 szkl
  • margaryna - 1/2 kostki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • proszek budyniowy kakaowy - 1 łyżeczka
  • spirytus - 2 kieliszki
  • smalec - 1/2 kg
  • sól
  • cukier puder - do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ser zemleć.
  • Jajka utrzeć z cukrem, dodać ser. śmietanę i miękką margarynę. Mieszając, wsypywać po łyżce mąkę.
  • Następnie dodać spirytus, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, dokładnie wyrobić.
  • Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 1,5 cm.
  • Szklanką wycinać kółka, na środku każdego wyciąć kieliszkiem otwór.
  • Oponki wkładać na gorący tłuszcz, tak by luźno pływały.
  • Smażyć na złoto z obu stron.
  • Po upieczeniu wyjąć na bibułę i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy