Seromak świąteczny mojej mamy

Smaczne ciasto na święta i nie tylko.

CiastasernikiDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 192 głosów)

Składniki:

  • 250 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 125 gram gram masła
  • 7 gram cukru
  • cukier waniliowy
  • Masa makowa:
  • 500 gram maku
  • 250 gram cukru
  • 2 białka
  • olejek migdałowy lub pomarańczowy
  • 60 gram masła
  • Masa serowa:
  • 60 dkg twarogu półtłustego
  • 125 gram cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • 45 gram mąki pszennej
  • 50 gram masła
  • 1 żółtko do posmarowania sera.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • Przełożyć do woreczka foliowego, włożyć na 1 godz do lodówki.
  • Tortownicę o wymiarach 26 cm posmarować tłuszczem i wykleić ciastem, wyciągając brzegi na około 4-4,5 cm.
  • Masę makową wyłożyć na ciasto, następnie wyłożyć na masę makową, masę serową.
  • Na 10 min przed wyłączeniem sernika, posmrować pędzelkiem wierzch rozbełtanym żółtkiem, można wysypać wzorek makiem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st około 60-65 min.
  • masa makowa:
  • Mak sparzyć wrzatkiem, odstawić do wystygnięcia.
  • Dokładnie odcedzić na sicie.
  • Zmielić 2 razy przez maszynkę.
  • Masło rozpuścić w rondlu.
  • Dodać zmielony mak , cukier i olejek.
  • Mieszając, smażyć na małym ogniu 15 min.
  • Do wystudzonej masy dodać białka i dokładnie wymieszać.
  • masa serowa:
  • Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka , dalej ucierać .
  • Pod koniec dodać zmielony twaróg, otartą skórkę z cytryny ( wcześniej sparzoną)
  • sok i mąkę.
  • Dokładnie wszystko wymieszać, na końcu dodać ubitą na sztywno pianę.
  • Delikatnie wszystko mieszamy.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy