Sernik złota rosa

Sernik z rosą, to jeden z najbardziej kremowych i delikatnych serników, jaki jadłam. Na kruchym cieście, lekki sernik o mazistej konsystencji z słodką równie delikatną pianką bezową.

dodany przez: KuchniauPoli

Ciasta serniki

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Ocena:

(średnia 4.4 z 178 głosów)


Składniki:

  • masło 200 g
  • mąka pszenna 400 g
  • cukier puder 60 g
  • jajko
  • żółtka z 3 jaj
  • proszek do pieczenia
  • ser biały 2 kg
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • jajka 2
  • żółtka z 4 jaj
  • mleko 3,2 % 600 ml
  • budyń śmietankowy 80 g
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • białka z 7 jaj
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • szczypta soli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto kruche forma o wymiarach 35 x 45 cm. Mąkę, cukier puder z proszkiem do pieczenia wymieszać, przesiać przez sito do miski. Zimne masło pokrojone wcześniej w kostkę, dodać z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrobić za pomocą siekacza lub przy użyciu robota kuchennego. Ciasto zagnieść na stolnicy podsypanej mąką, dość krótko. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, przełożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Aby ciasto nie rozmiękło podczas pieczenia z masą serową należy je posmarować niewielką ilością białka, za pomocą pędzla rozsmarować cienką warstwę. Spód ciasta zapiec przez 10-15 minut w temperaturze 180 °C, w czasie przygotowania masy serowej.
  • W przypadku serka z wiaderka bardziej mazistego dodatkowo dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej. Wszystkie składniki umieścić w wysokiej misie, miksować minimum 5 minut, aby dobrze napowietrzyć masę serową. Masa serowa będzie dość rzadka, bez obaw taka ma być. Delikatnie przelać na zapieczony spód ciasta kruchego. Sernik piec się w temperaturze 180 °C przez 60 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kiedy wierzch sernika się zetnie, nałożyć ubitą pianę, wyrównać. Całość zapiec do 15 minut w zredukowanej temperaturze do 160 °C, kontrolując wierzch sernika, aby nie zrobiła się beza wówczas rosa się nie uda. Sernik wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu, pozostawić w chłodnym miejscu. Po godzinie powinny zacząć pojawiać się charakterystyczne kropelki, złota rosa. Sernik najlepszy do krojenia jest następnego dnia, najlepiej schłodzić przed krojeniem.
  • Białka ubić z solą na najwyższych obrotach miksera. Kiedy piana trzyma się ścian misy partiami dodawać cukier, cały czas miksując.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy