Sernik z rosą, to jeden z najbardziej kremowych i delikatnych serników, jaki jadłam. Na kruchym cieście, lekki sernik o mazistej konsystencji z słodką równie delikatną pianką bezową.
Ciasto kruche forma o wymiarach 35 x 45 cm.
Mąkę, cukier puder z proszkiem do pieczenia wymieszać, przesiać przez sito do miski. Zimne masło pokrojone wcześniej w kostkę, dodać z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrobić za pomocą siekacza lub przy użyciu robota kuchennego. Ciasto zagnieść na stolnicy podsypanej mąką, dość krótko. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, przełożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Aby ciasto nie rozmiękło podczas pieczenia z masą serową należy je posmarować niewielką ilością białka, za pomocą pędzla rozsmarować cienką warstwę. Spód ciasta zapiec przez 10-15 minut w temperaturze 180 °C, w czasie przygotowania masy serowej.
W przypadku serka z wiaderka bardziej mazistego dodatkowo dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej.
Wszystkie składniki umieścić w wysokiej misie, miksować minimum 5 minut, aby dobrze napowietrzyć masę serową. Masa serowa będzie dość rzadka, bez obaw taka ma być. Delikatnie przelać na zapieczony spód ciasta kruchego. Sernik piec się w temperaturze 180 °C przez 60 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kiedy wierzch sernika się zetnie, nałożyć ubitą pianę, wyrównać. Całość zapiec do 15 minut w zredukowanej temperaturze do 160 °C, kontrolując wierzch sernika, aby nie zrobiła się beza wówczas rosa się nie uda. Sernik wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu, pozostawić w chłodnym miejscu. Po godzinie powinny zacząć pojawiać się charakterystyczne kropelki, złota rosa. Sernik najlepszy do krojenia jest następnego dnia, najlepiej schłodzić przed krojeniem.
Białka ubić z solą na najwyższych obrotach miksera. Kiedy piana trzyma się ścian misy partiami dodawać cukier, cały czas miksując.
Komentarze