Sernik z żurawiną

Ocena:

4.48 (174)

  • 30 min.
Sernik z żurawiną - słodki symbol świąt wielkanocnych

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 1 margaryna
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego
  • 80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 5 łyżek suszonej żurawiny

Sernik z żurawiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1 Ciasto : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,podzielić na
  • dwie części (2/3 i 1/3) i schłodzić w zamrażarce przez 1 godz.
  • 2 Masa serowa: miękką margarynę utrzeć ze szczyptą soli i cukrem
  • pudrem na puch.Następnie dodawać cały czas ucierając po jednym
  • żółtku.Gdy masa
  • będzie jednolita dodać w kilku częściach twaróg i cały czas
  • ucierając dodać budyń i dalej miksować do połączenia wszystkich
  • składników.Na koniec dodając suszoną żurawinę i pianę ubitą z
  • pozostałych białek,delikatnie połączyć.
  • 3.Większą część ciasta zetrzeć na dno dużej blachy, wyłożyć
  • przygotowaną masę serową i na to zetrzeć pozostałą cześć ciasta.
  • 4.Piec w temp.180stopni przez 1godz. i 15minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne