Sernik z bezą

Ocena:

4.52 (196)

  • 2 godz. 45 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sernik z bezą to pyszna i prosta w przygotowaniu wariacja na temat tradycyjnego i najchętniej jadanego przez nas wypieku. Jest świetnie zrównoważony – lekka pianka idealnie komponuje się z treściwą masą serową i kruchym, maślanym spodem. Ozdobi nie tylko stół wielkanocny, ale także nakryty do podwieczorku w gronie przyjaciół. Sprawdźcie, jak upiec klasyczny sernik z bezą na wierzchu.   

Składniki:

  • mąka pszenna  150 g

  • masło  75 g

  • jajka  4 szt.

  • cukier puder  40 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • ser z wiaderka  500 g

  • sól  3 g

  • budyń waniliowy  35 g

  • cukier  220 g

  • mleko  125 ml

  • olej  40 ml

Sernik z bezą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto kruche: oddzielamy żółtka od białek z 2 jaj. Mąkę przesypujemy przez sitko na blat kuchenny razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i ucieramy je palcami z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy żółtka (białka odkładamy do bezy) i zagniatamy ciasto w kulkę. Jeśli jest za mało klejące, możemy dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.  

  • Krok 2:

    Piekarnik: nagrzewamy do 180°C, tryb góra-dół. 

  • Krok 3:

    Spód: dno i boki tortownicy lub formy do tarty o średnicy 21 cm wylepiamy schłodzonym ciastem. Nakłuwamy je widelcem i podpiekamy przez około 15 minut. 

  • Krok 4:

    Masa serowa: 2 jajka i 100 g cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo twaróg sernikowy z wiaderka. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Budyń rozrabiamy w mleku i dodajemy go do masy. Wlewamy olej. Całość mieszamy do połączenia składników, ale staramy się jej nie napowietrzyć.  

  • Krok 5:

    Pieczenie sernika: masę serową wylewamy na kruchy spód. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 50 minut. 

  • Krok 6:

    Beza: kilka minut przed zakończeniem pieczenia masy serowej ubijamy 2 białka ze szczyptą soli za pomocą miksera. Kiedy zaczną sztywnieć, dodajemy stopniowo 120 g drobnego cukru. Masa powinna być gęsta, puszysta i błyszcząca. 

  • Krok 7:

    Sernik z bezą: ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 140°C. Gorący sernik od razu pokrywamy pianą z białek. Tworzymy na niej nieregularne wzory za pomocą łyżki. Wkładamy do piekarnika na 30 minut lub do momentu, kiedy beza lekko zarumieni się na wierzchu. Wyjmujemy i studzimy w temperaturze pokojowej. 

Porady

  • Ciasto kruche możemy zagnieść za pomocą robota kuchennego. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misie i krótko wyrobić za pomocą przeznaczonych do tego końcówek. Jeśli nie mamy takiego przyrządu, możemy posiekać masło z suchymi składnikami w malakserze, a następnie szybko zagnieść je rękami.  
  • Sernik z bezą nie tylko najlepiej się prezentuje, ale również wybornie smakuje udekorowany cukrem pudrem i świeżymi owocami – rekomendujemy wykorzystać borówki, ale równie dobrze sprawdzą się maliny, poziomki, jagody lub truskawki. 
  • Masę serową najlepiej przygotować na bazie tłustego twarogu. Jeśli chcemy, żeby była nieco lżejsza, możemy dodać do niej serek mascarpone. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy wykorzystali ser z wiaderka, ale jeśli chcemy użyć zwykłego twarogu, przepuśćmy go 3 razy przez maszynkę do mielenia.    
  • Do masy na sernik z bezą możemy dodać dowolny aromat do ciasta, na przykład śmietankowy, migdałowy lub rumowy
  • Jeśli chcemy upewnić się, że beza nie opadnie, sernik możemy zostawić w wyłączonym piekarniku na godzinę po upieczeniu. Dzięki temu jego temperatura będzie spadać w bardzo wolnym tempie.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik z bezą na wierzchu – inne wersje 

Sernik bezowy to niezwykle kremowy wypiek i choć jest to jego ogromna zaleta, czasem możemy mieć ochotę jednocześnie na coś kwaśnego, czekoladowego lub chrupiącego. Dobrze się składa, że sernik z bezą może występować pod różnymi postaciami. Oto kilka przykładów. 

  • Sernik z brzoskwiniami i bezą – na masie serowej lądują pokrojone brzoskwinie w syropie. Wzbogacają wypiek nie tylko o owocową słodycz, ale także kolejną strukturę, która odcina się od kremowej konsystencji. Brzoskwinie możemy równie dobrze zastąpić malinami lub truskawkami
  • Cytrynowy sernik z lemon curd i bezą – to kolejna owocowa odsłona, ale zamiast świeżych jagód lub brzoskwiń z puszki występuje wyrazisty krem cytrynowy wywodzący się z angielskiej tradycji cukierniczej.  
  • Sernik z bezą kokosową – do piany z białek wystarczy dodać wiórki kokosowe. Możemy także użyć mąki kokosowej do upieczenia spodu. Taki sernik kokosowy to ciekawa wariacja, którą warto wypróbować także na święta. 
  • Sernik królewski z bezą – kruchy spód występuje tutaj w odsłonie kakaowej lub czekoladowej. Pianę z białek możemy posypać orzechami włoskimi lub ciastem startym na grubych oczkach tarki.  
  • Sernik z wiaderka bez spodu z bezą na wierzchu – to chyba najprostsza i najszybsza wersja tego ciasta. Nie tylko ułatwiamy sobie zadnie, używając gotowej masy serowej, ale także nie musimy przyrządzać kruchego ciasta. Pod pierzynką z białek znajduje się tutaj tylko kremowy sernik.  

Sernik z bezą bez pieczenia 

Często zdarza się, że szukamy prostych rozwiązań i wpisujemy w wyszukiwarkę frazy takie jak „sernik bez pieczenia z serka z wiaderka”. Na szczęście przepisów dla leniuchów jest mnóstwo i dotyczy to także sernika z bezą. Żeby nie trzeba było umieszczać go ani na chwilę w piekarniku, wystarczy zrobić spód z herbatników lub pokruszonych ciasteczek i masła. Pianę z białek możemy przyrządzić w kąpieli wodnej. Powstanie w ten sposób tzw. beza szwajcarska. Następnie podpiekamy ją za pomocą palnika kuchennego, który najczęściej wykorzystuje się do karmelizowania cukru na crème brûlée. Miłośnikom szybkich serników polecamy także przyrządzić sernik z mascarpone bez pieczenia na herbatnikach. 

Jak zrobić sernik z rosą? Czym się różni od niego tradycyjny sernik z bezą? 

Sernik rosa, inaczej złota rosa, łzy lub po angielsku angel's tears (anielskie łzy), jest ciastem bardzo podobnym do klasycznego sernika z bezą. Żeby jednak pojawiły się na nim charakterystyczne kropelki, muszą zostać spełnione pewne warunki. Piana z białek nie może piec się zbyt długo. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zanim jeszcze powstanie właściwa beza. Anglojęzyczne źródła określają zresztą wierzch tego wypieku raczej jako puszysty suflet, a nie jako meringue. Żeby powstały złote kropelki, gorący sernik trzeba od razu przykryć i odstawić w zimne miejsce. Następuje wtedy kondensacja spowodowana różnicą temperatur. Beza na wierzchu sernika z rosą ma też inny, bardziej spłaszczony kształt. Najczęściej tworzy się na niej rowki za pomocą widelca, co także ułatwia formowanie się „łez”.    

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne