sernik z nutką chałwy skąpanej w czekoladzie

pyszny puszysty i wilgotny

Dodany przez:

sernik z nutką chałwy skąpanej w czekoladzie

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Spód: paczka kruchych ciasteczek
  • kostka masła
  • (ciastka rozdrabniamy na drobno - polewany roztopionym masłem, mieszamy i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut
  • sernik może być bez spodu ;))) - sama serowa masa ;)))
  • Masa serowa:*
  • 1 kg twarogu śmietankowego z wiaderka
  • 200 g białej czekolady dobrej jakości
  • 4 duże jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • laska wanilii
  • 300 g chałwy pistacjowej, pokrojonej na małe kawałki i rozdrobnionej/roztartej widelcem

Przygotowanie

  1. Masa serowa:
  2. Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - dodać śmietanę i połączyć oba składniki nad parą. Przestudzić.
  3. Zmielone ser utrzeć za pomocą miksera z cukrem i jajkami, dodać resztę składników masy (łącznie z roztopioną, wystudzoną czekoladą), zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. dodać ziarenka z laski wanilii
  4. Zagotować wodę w czajniku (cały czajnik).
  5. Tortownicę owinąć z zewnątrz (spód i boki) kilkoma warstwami folii aluminiowej (ja obwijam trzema warstwami). Podpieczony spód oprószyć kaszą manną lub bułka tartą. Masę serową wylać na spód z pokruszonych ciastek. Tortownicę wstawić do większej formy, następnie wstawić do nagrzanego do temperatury 150-160 °C (termoobieg) lub 175-180 °C (grzanie góra/dół) piekarnika i do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy. Piec około 50 minut. Upieczony sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku.
  6. posypać czekoladą
czekolada Wielkanoc deser sernik chałwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy