SERNIK Z CIASTEM KORZENNYM

SERNIK Z CIASTEM KORZENNYM

serniki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 193 głosów)

Składniki:

  • Ciasto: 320 g mąki 4 jajka 200 g cukru trzcinowego 15 g soda 5 g proszek do pieczenia 5 g kardamon 5 g świeży starty imbir 5 g cynamon 130 g dżem agrestowy 40 g kakao 200 g mleka 120 g oleju Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Ser 1 kg sera 6 jaj (oddzielić) 150 g masła 60 g mąki ziemniaczanej 250 g cukru Skórka otarta z jednej cytryny

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jaja ubić z cukrem na puszystą masę
  • dodać olej
  • dżem
  • mleko. Suche składniki przesiać dodać do masy.
  • Ser utrzeć z rozpuszczonym masłem dodać mąkę
  • skórkę z cytryny i żółtka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą serową. Pamiętajcie
  • aby przy do ubijanych białek dodać szczyptę soli
  • która spowoduje lepsze ubicie. Aby uzyskać jeszcze lepsze efekty
  • białka należy wcześniej schłodzić. Piec 50 minut w piekarniku (z termoobiegiem) w temperaturze 170 stopni. Bez termoobiegu piec w temperaturze 180 stopni 10 minut dłużej.

Porady

Sernik z ciastem korzennym - polecają Marta Małkowska oraz Ewelina Blacha, cukiernicy restauracji "Ponidzie" z hotelu **** Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness z Buska-Zdroju.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy