sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami jest prosty i bardzo smaczny.

sernikiDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 158 głosów)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku
  • do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 250 g masła
  • 300 g cukru
  • 1 kg sera
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • w proszku
  • olejek cytrynowy
  • 1 puszka brzoskwiń (800g)
  • Piana:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżka
  • mąki ziemniaczanej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie:
  • 1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać  masę serową:
  • 2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.
  • 3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę:
  • 4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.
  • 5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.
  • Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy