Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

dodany przez: KuchniauPoli

serniki kremówka

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 160 głosów)


Składniki:

  • Ciasto kruche na formę o wymiarach 28 x 38 cm mąka pszenna 3 szklanki zimne masło 82 % tł. 200 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier puder 1 łyżka zimna woda 3 łyżki żółtka z 5 dużych jaj Masa serowa ser twarogowy 1 kg śmietana 30 -36 % 330 ml żółtka z 3 jaj cukier kryształ 1 szklanka białka z 5 jaj skrobia ziemniaczana 4 łyżki cukier wanilinowy 16 g ponadto brzoskwinie w puszcze, masło i bułka tarta do formy, cukier puder

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie: Zimne masło kroimy w mniejszą kostkę. Mąkę, cukier puder mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę. Składniki sypkie siekamy z masłem do uzyskania kruszonki. Następnie robimy dołek, do którego dodajemy żółtka i zimną wodę. Wszystkie składniki ponownie siekamy i szybko zagniatamy. Jeśli posiadacie malakser to wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy do połączenia składników. Ciasto powinno być zwarte i gładkie. Dzielimy je na dwie części, owijamy folią spożywczą i mrozimy parę godzin, a najlepiej całą noc. Ser twarogowy mielimy dwukrotnie. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Żółtka ucieramy z 1/3 szklanki cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy partiami ser i miksujemy do połączenia składników. W dwóch miskach ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę i białka z pozostałą ilością cukru. Do masy serowej partiami dodajemy kremówkę, ubite białka, mąkę ziemniaczaną i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Połowę ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki, wyrównujemy. Masę serową wylewamy na spód ciasta kruchego, brzoskwinie wykładamy na wierzch masy serowej, a na nie ścieramy drugą część ciasta kruchego. Pieczemy przez 50-60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik chłodzimy w lodówce przez całą noc. Przed podaniem oprószmy cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

A może ten sernik z brzoskwiniami i kruszonką? Pyszny!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy