Sernik nowalijkowy

Ocena:

4.5 (186)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Wytrawny sernik nowalijkowy zapowiada wiosnę, pachnie burakami, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Składniki:

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • ser biały  700 g

  • skórka z cytryny  5 g

  • ogórek  1 szt.

  • koperek  1 pęczek

  • buraki  5 szt.

  • rzodkiewka  1 pęczek

  • sól  6 g

  • pieprz biały  3 g

  • koncentrat  90 ml

  • śmietana 36%  200 ml

  • szczypiorek  1 pęczek

  • żelatyna  25 g

  • rzeżucha  10 g

Sernik nowalijkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Buraki: gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy na mandolinie w najcieńsze możliwe wstążki. Okrągłą formę z kominem smarujemy oliwą i wykładamy folią spożywczą. Na dnie, równo, aby trochę na siebie nachodziły, układamy buraki. Oprószamy je solą i pieprzem.

  • Krok 2:

    Masa serowa: do miski wrzucamy tłusty twaróg zmielony trzy razy. Za pomocą klasycznego miksera ukręcamy go z dolewanym powoli koncentratem z buraków. Dodajemy skórkę z cytryny i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. 

  • Krok 3:

    Żelatyna: rozpuszczamy ją w niedużej ilości gorącej wody. Kiedy przestygnie, dodajemy do masy serowej i dokładnie w niej rozprowadzamy, miksując.

  • Krok 4:

    Sernik nowalijkowy: do masy serowej dodajemy rzodkiewki i ogórek starte na grubych oczkach tarki oraz posiekaną zieleninę i rzeżuchę. Mieszamy. Przekładamy do blaszki, starając się nie popsuć układanki z buraków. Wierzch przykrywamy folią spożywczą i mocno obstukujemy formę o stół, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wstawiamy na noc do lodówki  i podajemy na poranne śniadanie.

Porady

Jako dodatek polecam zimny  sos z jogurtu, majonezu, tartego  chrzanu i żurawiny ze słoika. "Kuchennym gadżeciarzom" polecam do terrin formy używane w gastronomii. Pamiętajmy, aby dań tego typu nie trzymać zbyt długo w lodówce.
 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne