Sernik potrójnie czekoladowy

Sernik jest mocno czekoladowy i kremowy. Słodki i ciężki. Raczej nie da się go zjeść zbyt dużo na jeden raz... :)

Dodany przez:

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Masa serowa:
  • 1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu) – dałam śmietankowy sernikowy z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 25 g (ok. 3 łyżek) skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany (20% tłuszczu)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu)
  • Ciasto kruche:
  • 2 jajka
  • 1 margaryna (250g)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
  2. .Z podanych składników zagnieść ciasto - wyłożyć na blachę.
  3. Masa serowa:
  4. Ser zmiksuj z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodaj pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Nagrzej piekarnik do 180ºC. W 3 większych miseczkach roztop 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki (śmietanka i czekolada muszą się znaleźć w miseczce jednocześnie, nie można dodawać śmietanki do rozpuszczonej czekolady, bo ta ostatnia się zwarzy), zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu czarnej. Do białej i mlecznej dodaj po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki. Można to zrobić w „bain marie” lub jeszcze wygodniej w mikrofalówce (nastawiając na 360 W i 50 sekund, wyjmując lekko roztopioną i intensywnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia).
  6. Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodaj ok. 1/3 masy serowej (u mnie to było wagowo mniej więcej ok. 500 g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie mieszaj trzepaczką do piany aż do połączenia składników. Początkowo może się wydawać, że skończymy z grudkami czekolady w masie, ale w miarę mieszania wszystkie znikają.
  7. Na wystudzony spód wlej białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nakładaj masę z mlecznej czekolady. Na samym wierzchu w taki sam sposób rozprowadź masę z ciemnej czekolady.
  8. Piecz przez 15 min w 180ºC, a następnie przez 1 godz – 1 godz 15 min w 160ºC. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Zostaw sernik do wystudzenia. Zostaw na noc w lodówce.

Wskazówki

Zobacz też: przepis na sernik z rosą

czekolada sernik masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze