Sernik piegusek

Makiem można odmienić nie jedno ciasto, dziś padło na sernik

Dodany przez:

Sernik piegusek

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • ciasto
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ser
  • 75 dag mielonego sera
  • 25 dag serka homogenizowanego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • sok i skórka starta z 1 pomarańczy
  • 3/4 szklanki maku
  • 7 łyżek kaszy manny

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta zagnieść, odstawić na ok. 30 min. do schłodzenia.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać sok i skórkę z pomarańczy. Następnie porcjami dodawać ser i serek homogenizowany, wlać mleko i dodać kaszę mannę. Ubić pianę z białek i połączyć z masą serową. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać mak. Ciasto rozwałkować i wylepić nim mniejszą blachę lub dużą tortownicę. Na ciasto wylewać naprzemiennie porcje masy serowej jasnej i z makiem. Piec 40-50 minut w temp. 175 stopni.
ser deser sernik mak kasza manna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze