Sernik na zimno

Odpowiedni na ciepłe letnie popołudnia.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
320 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1/2 l śmietanki do kawy 12%
  • 1/2 l naturalnego jogurtu
  • 4–5 łyżek cukru
  • 4 łyżki żelatyny
  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • opakowanie biszkoptów
  • 300 g truskawek
  • galaretka pomarańczowa
  • listki melisy

Przygotowanie

  1. Biszkopty rozłożyć na spodzie blachy. Pół szklanki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej żelatynę. Resztę śmietany rozmiksować delikatnie z jogurtem. Dodać śmietanę z żelatyną, cukier, skórkę startą z pomarańczy, esencję waniliową. Zalać biszkopty, wstawić do lodówki. Gdy masa jest już prawie stężeje układamy na niej plastry truskawek. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Nastepnie galaretka rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzącej wody. Po ostygniecia zalewamy nią ciasto i wstawiamy do lodówki.
deser sernik truskawki galaretka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze