Sernik na zimno z nutellą i owocami

Sernik jest pracochłonny, ale warty poświęconego mu czasu.

sernikisernik na zimnoDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 172 głosów)

Składniki:

  • 1/2 opakowania sucharków (12 sztuk)
  • 300 g nutelli
  • 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
  • 500 g sera białego (np. serek naturalny President, mogą być też serki Danio)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Sucharki miksujemy w robocie. Do zmiksowanych sucharków dodajemy nutellę (w miarę ciepłą) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Taką masę rozprowadzamy równo na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i chwile razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie wkładamy do lodówki.
  • 3. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi brzoskwiniami. Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową. Przed podaniem wkładamy na ok 2-3 godziny do lodówki.

Porady

Sernik na zimno - przepisy i porady dla początkujących

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy