Sernik na zimno z mango - bez żelatyny

Przepisy na mango to przede wszystkim desery - sernik na zimno bez dodatku żelatyny to słodki pomysł również dla wegetarian. Sernik na zimno wyjdzie kremowy, nie za słodki i orzeźwiający.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 60 g miękkiego masła (3 czubate łyżki)
  • olejek cytrynowy do ciast
  • 500 g mascarpone
  • 350 g skondensowanego słodkiego mleka z puszki (tj. około 3/4 klasycznej puszki)
  • otarta skórka i sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 1/2 szklanki + łyżeczka soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • 2 duże owoce mango
  • garść liści mięty lub werbeny cytrynowej do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ciastka łamiemy, wrzucamy do misy blendera i miksujemy (nie musi nam wyjść idealnie sypki proszek, lepszy jest nawet taki z drobnymi kawałkami ciastek). Dodajemy masło i parę kropli olejku cytrynowego, wyrabiamy ręką do czasu, aż powstanie kruszonka. Wysypujemy ją na dno tortownicy (śr. 28 cm) i dokładnie uklepujemy, wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  2. W międzyczasie mikserem mieszamy na gładką masę mascarpone z mlekiem z puszki (oba składniki powinny być wcześniej schłodzone przez co najmniej 5 godz.) i skórką limonki, a pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny i limonki – masa powinna się ściąć i zgęstnieć.
  3. Obieramy mango, część kroimy w plasterki (które ułożymy na wierzchu sernika), resztę w kostkę. Połowę kostek miksujemy z łyżeczką soku z cytryny na gładkie purée.
  4. Na dno tortownicy wykładamy kostki mango, przykrywamy masą sernikową i parę razy uderzamy w stół, aby „ułożyła się” między owocami.
  5. Na wierzch wylewamy mangowe purée, układamy plasterki owocu i listki mięty lub werbeny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz., aby masa stężała.
  6. Sernik jest najlepszy tego samego dnia, na drugi traci trochę swoje walory smakowe.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Wskazówki

Zobacz też: przepis na sernik z rosą

mango Sernik na zimno
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze