Sernik na zimno z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Ciasto na podobieństwo sernika na zimno z dodatkiem brzoskwiń i bitej śmietany.

Dodany przez:

Sernik na zimno z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 500ml mleka
  • łyżka żelatyny
  • 500g serka homogenizowanego waniliowego lub śmietankowego
  • szklanka cukru
  • 2 brzoskwinie
  • biszkopty
  • rodzynki
  • masło do wysmarowania formy
  • bita śmietana w proszku ''śnieżka''

Przygotowanie

  1. 300ml mleka zagotować, rozpuścić w nim łyżkę żelatyny. Ostudzić.
  2. Serek homogenizowany zmiksować ze szklanką cukru. Stopniowo dolewać, wystudzone do temperatury pokojowej, mleko.
  3. Do masy dodać rodzynki i pokrojoną w kostkę jedną brzoskwinie.
  4. Okrągłą formę wysmarować masłem. Na spód położyć biszkopty (starać się kłaść jak największe kawałki, ponieważ pokruszone wypłyną w trakcie wlewania masy).
  5. Wlać masę serową do formy i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aż masa stężeje.
  6. Ubić ''śnieżkę'' z 200ml mleka. Bitą śmietanę starannie nałożyć na ciasto, dookoła i na wierzchu. Udekorować plasterkami brzoskwiń.
  7. Wstawić do lodówki jeszcze na co najmniej 30min.
deser ciasto Sernik na zimno brzoskwinie śnieżka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy