Sernik na zimno z bezami i płatkami migdałowymi

Do zrobienia tego serniczka zainspirowały mnie bezy... i ciacho wyszło genialnie! Naprawdę polecam!

sernikisernik na zimnociasta bez pieczenia

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 148 głosów)

Składniki:

  • Składniki na spód:
  • herbatniki (3 opakowania po 50g)
  • bezy koktajlowe 150-200g
  • Masa serowa:
  • 1 kg serka homogenizowanego
  • 6 jaj
  • 100g masła śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 opakowanie żelatyny w proszku (na 2,5 litra wody)
  • 1 szklanka mleka
  • Składniki na wierzch ciasta:
  • 200ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 100g białej czekolady
  • 100g płatków migdałowych

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Spód blaszki wykładamy herbatnikami, na nie wykładamy bezy (koniecznie w całości - nie kruszymy, ponieważ pod wpływem masy serowej pokruszone bezy rozpuszczają się).
  • Teraz czas na masę serową: białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto, wciąż miksując dodajemy masło, olejek waniliowy i porcjami twaróg. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli - odstawiamy. W rondelku zagotować szklankę mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę i łączymy z masą serową energicznie miksując. Teraz szybciutko dodajemy ubite białka i masę jeszcze raz dokładnie mieszamy (koniecznie robimy to już łyżką aby białka nie opadły). Powstałą masę serową natychmiast wylewamy na bezy, wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 2 - 3 godziny a najlepiej całą noc.
  • Kiedy masa stężeje zabieramy się za wierzch serniczka. Kremówkę ze śnieżką ubijamy na sztywno. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, jeszcze ciepłą łączymy z ubitą kremówką i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy połowę płatków migdałowych, wszystko delikatnie mieszamy łyżką i wykładamy na serniczek. Wierzch posypujemy resztą płatków migdałowych i można już jeść :) SMACZNEGO!!
  • Zapraszam na mojego bloga: www.wkrainiesmakow.blogspot.com

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy