Sernik na delikatnie kakaowym spodzie

Pyszny i łatwy sernik w sam raz na wielkanocny stół.

CiastasernikiDesery

Czas przygotowania:
75 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 142 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 sztuki jajka,
  • 1 szklanka cukier,
  • 0,5 kostki margaryna Kasia,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 4 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 szklanki mąka,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • Ser:
  • 8 łyżek Skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 1 opakowanie cukier waniliowy,
  • 6 sztuk jajka,
  • 1 opakowanie budyń cytrynowy,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 sztuka margaryna Kasia,
  • 1 kg ser

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Składniki na ciasto gnieciemy na stolnicy a następnie wykładamy do posmarowanej formy i podpiekamy w temp. 150sto. Przez około 10min.
  • Następnie gdy ciasto podpieczemy przechodzimy do przygotowania masy serowej.
  • Żółtka oddzielamy od białek, ser wykładamy do wysokiego naczynia i mieszamy ze skórką pomarańczową.
  • Cukier,cukier waniliowy,żółtka i margarynę ucieramy,a gdy już utrzemy masę serową powoli przekładamy do utartej masy ciągle ucierając. Stopniowo dodajemy budyń i ubijamy pianę w oddzielnym naczyniu następnie dodajemy ją także stopniowo do masy , mieszając bardzo delikatnie.
  • Gdy masę serową mamy gotową wykładamy ją na nasze podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180sto. na około 50-60min.
  • Gdy sernik wystygnie możemy polać go czekoladą i udekorować np migdałami,orzechami czy wiórkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy