Sernik kapłański

Pyszny i smaczny sernik.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki krupczatki
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 30 dag cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 7 jaj
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 kg sera
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • bakalie

Przygotowanie

  1. Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło, cukier, żółtka.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.Oba kawałki ciasta uformować w kule i włożyć do zamrażalnika na pół godziny.Przygotować masę serową.Tłuszcz, białka i całe jaja utrzeć z cukrem.Następnie- cały cas ucierając, dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier waniliowy i bakalie.Spód formy wysypać startym, na dużych oczkach tarki, jasnym ciastem, wyłożyć na nie masę serową i przykryć ją startym ciemnym ciastem.Piec 50-60 minut.Gotowe ciasto można przybrać dowolnie.
ser deser sernik kakao cukier bakalie budyń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze