Sernik kapłański

Ocena:

4.48 (189)

  • 2 godz. 0 min.
Pyszny i smaczny sernik.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki krupczatki
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 30 dag cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 7 jaj
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 kg sera
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • bakalie

Sernik kapłański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło, cukier, żółtka.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.Oba kawałki ciasta uformować w kule i włożyć do zamrażalnika na pół godziny.Przygotować masę serową.Tłuszcz, białka i całe jaja utrzeć z cukrem.Następnie- cały cas ucierając, dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier waniliowy i bakalie.Spód formy wysypać startym, na dużych oczkach tarki, jasnym ciastem, wyłożyć na nie masę serową i przykryć ją startym ciemnym ciastem.Piec 50-60 minut.Gotowe ciasto można przybrać dowolnie.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne