Sernik gotowany mojej babci

Ocena:

4.47 (148)

  • 1 godz. 20 min.
Smak mojego dzieciństwa... sernik gotowany mojej babci - najlepszy na świecie!!

Składniki:

  • Kruche:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • kostka margaryny
  • Ser:
  • 1kg sera w wiaderku
  • 5 żółtek
  • 150g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 buteleczki aromatu arakowego
  • 4,5 łyżki budyniu - użyłam śmietankowego
  • 1/2 szklanki mleka

Sernik gotowany mojej babci - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto kruche:
  • Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
  • Dodajemy jajka, margarynę pokrojoną w kostkę i cukier.
  • Zagniatamy ciasto. Gotowe odkładamy na pół godz do lodówki (ale nie jest to konieczne).
  • Ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na średniej grubości.
  • Każde pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Ser:
  • Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy. Ser, żółtka, aromat, masło i cukier podgrzewamy na średnim ogniu - cały czas mieszamy. Gdy masa będzie jednolita (cukier się rozpuści), wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje. Gotowym serem przekładamy nasze kruche spody. Odstawiamy do "zastygnięcia". Posypujemy pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne