Sernik Dr. Oetkera.

Sernik w łatki z opakowania twarogu Dr. Oetkera.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4.6 z 5 głosów)

Składniki

  • * CIASTO:
  • 250g mąki
  • 20g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • jajko
  • 125g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • * MASA TWAROGOWA:
  • 1op. twarogu aksamitnego Dr. Oetkera
  • 250g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 300g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemiaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • * masło i bułka tarta

Przygotowanie

  1. * CIASTO:
  2. Mąkę połączyć z kakaem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać masło i jajko. Dokładnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
  3. * MASA TWAROGOWA:
  4. Żółtko oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru i z cukrem waniliowym, dodać masło, nadal ucierać. Dodać twaróg aksamitny Dr. Oetkera a następnie stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Całość miksować mikserem na średnich obrotach.
  5. Białka jajek ubić na sztywną pianę z resztą cukru pudru.
  6. Pianę dodać drewnianą łyżką do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  7. Blachę nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować je. 3/4 ciasta wyłożyć na spodzie tortownicy o średnicy 26cm. podwyższając brzeg na wysokość 2cm.
  8. Masę twarogową wlać do tortownicy, pozostałe kakaowe ciasto delikatnie ułożyć na wierzchu tworząc łatki.
  9. Sernik piec około 80 minut w temperaturze 170 stopni.
  10. Smacznego :)
ser jajka deser sernik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze