Sernik Dr. Oetkera.

Sernik w łatki z opakowania twarogu Dr. Oetkera.

sernikiDesery

Czas przygotowania:
100 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 145 głosów)

Składniki:

  • * CIASTO:
  • 250g mąki
  • 20g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • jajko
  • 125g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • * MASA TWAROGOWA:
  • 1op. twarogu aksamitnego Dr. Oetkera
  • 250g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 300g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemiaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • * masło i bułka tarta

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • * CIASTO:
  • Mąkę połączyć z kakaem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać masło i jajko. Dokładnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
  • * MASA TWAROGOWA:
  • Żółtko oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru i z cukrem waniliowym, dodać masło, nadal ucierać. Dodać twaróg aksamitny Dr. Oetkera a następnie stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Całość miksować mikserem na średnich obrotach.
  • Białka jajek ubić na sztywną pianę z resztą cukru pudru.
  • Pianę dodać drewnianą łyżką do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  • Blachę nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować je. 3/4 ciasta wyłożyć na spodzie tortownicy o średnicy 26cm. podwyższając brzeg na wysokość 2cm.
  • Masę twarogową wlać do tortownicy, pozostałe kakaowe ciasto delikatnie ułożyć na wierzchu tworząc łatki.
  • Sernik piec około 80 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 40 min.
Sernik mokry
Przepis mojego pomysłu .

foka

Sernik mokry