Sernik czekoladowy

Pyszny, ciężki, mocno czekoladowy sernik na kruchym kakaowym spodzie.

Dodany przez:

Sernik czekoladowy

Serniki

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Ciemny spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • Masa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 8 jajek
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • ew. lukier do dekoracji

Przygotowanie

  1. Spód: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki.
  2. Masa: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem.
  3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do masy dodać roztopioną lekko ostudzoną czekoladę.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciemną masą serową.
  5. Blaszkę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wyłożyć ciemną masę.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C i piec ok. 1 godziny.
  7. Po upieczeniu i ostudzeniu można polukrować.
czekolada deser sernik ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy