Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.51 (172)
Sernik cytrynowy na półkruchym spodzie to wyjątkowy wypiek, który doskonale sprawdzi się na Wielkanoc. Ciasto jest słodkie i orzeźwiające. Co więcej, trzykrotnie zmielony twaróg gwarantuje gładką konsystencję, której nie sposób się oprzeć. Pieczony sernik cytrynowy można ozdobić w dowolny sposób – plasterkami cytryny, cukrem pudrem, polewą czekoladową lub kremem lemon curd.
mąka pszenna 500 g
cukier 200 g
masło 300 g
jajka 7 szt.
śmietana 18% 30 g
twaróg 1 kg
cytryna 1 szt.
cukier drobny 200 g
mąka ziemniaczana 30 g
Ciasto na spód: do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy 200 g cukru i zimne masło (200 g). Siekamy je nożem. Następnie wbijamy 2 jajka, dokładamy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy je folią i wkładamy na 30 min do lodówki.
Przygotowanie składników na masę serową: twaróg mielimy trzykrotnie. Myjemy i wyparzamy cytrynę. Ocieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy sok.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Kwadratową formę o boku długości 20 cm smarujemy masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na placek o grubości ok. 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno i boki formy do pieczenia. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy nasionami fasoli.
Pieczenie spodu: wstawiamy do piekarnika na 10 min. Po tym czasie zdejmujemy strączki i papier, zmniejszamy temperaturę do 150°C i podpiekamy ciasto przez kolejne 5 min.
Masa serowa: w dużej misce ucieramy mikserem 100 g masła w temperaturze pokojowej i drobny cukier. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy ser, sok i skórkę z cytryny. Wbijamy 5 jajek i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy składniki na gładką masę, bez nadmiernego napowietrzania.
Pieczenie sernika w całości: temperaturę w piekarniku zwiększamy do 170°C. Na zarumieniony spód przekładamy masę serową i wstawiamy na 60 min.
Stopniowe studzenie ciasta: po 60 min wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki, zostawiając sernik cytrynowy w środku na kolejne 10 min. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika i pozostawiamy w niej ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Porady
- W wersji na szybko możemy sięgnąć po mielony twaróg z wiaderka – warto jednak wybrać taki, który ma jak najmniej dodatkowych składników. Należy pamiętać o tym, że jakość sera ma decydujący wpływ na smak ciasta.
- Jeśli chcemy, aby sernik był jeszcze bardziej cytrynowy, możemy dodać więcej skórki z cytryny.
- Po całkowitym ostygnięciu, najlepiej wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 2–3 godz., a nawet na całą noc. Następnego dnia będzie świetnie smakował i łatwiej będzie pokroić go na ładne porcje.
- Sernik można oprószyć cukrem pudrem, ozdobić plasterkami cytryny, polać polewą z białej czekolady lub kremem cytrynowym lemon curd.
- Jeśli chcemy, aby sernik miał bardziej kremową konsystencję, wybierzmy twaróg śmietankowy. Możemy także dodać do niego serek mascarpone, np. w proporcji: 800 g twarogu i 200 g serka.
Sernik na zimno możemy przygotować w dwóch wariantach:
Do masy serowej nie dodajemy jajek. Zamiast nich wlewamy przestudzoną (lekko tężejącą) żelatynę, którą wcześniej rozrabiamy z gorącą wodą. Możemy także dodać galaretkę o smaku cytrynowym.
To ciekawy wariant przepisu, w którym zmieniamy spód – na mocno czekoladowe ciasto brownie. Przygotowujemy je z gorzkiej czekolady, którą roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Następnie dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, jajka i mąkę (jak w przepisie na sernik wiśniowy na spodzie brownie).
Na podpieczony spód przekładamy masę serową. Sernik wstawiamy do piekarnika na 60 ok. min. Na wierzch możemy położyć polewę czekoladową – nakładamy ją na przestudzone ciasto.
Krem można dodać zarówno w przepisie na pieczony sernik cytrynowy, jak i w wersji na zimno. Położony na wierzchu wygląda wyjątkowo efektownie i świetnie smakuje. Bazą do lemon curd jest sok i skórka z cytryny. Przy czym, ścierając skórkę, należy uważać na to, aby nie zetrzeć albedo (jej biała część), które jest gorzkie.
Lemon curd przygotowujemy w garnku, podgrzewając sok, skórkę, cukier i jajka. Następnie dodajemy masło i cały czas mieszamy składniki rózgą, aż do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.