Sernik cynamonowo-pomarańczowy

Sernik jest wyborny, z lekko nutką cynamonowo-pomarańczowa

sernikiDeserycappuccino

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.58 z 160 głosów)

Składniki:

  • Spód:
  • szkl. orzechów włoskich,
  • 1/2 szkl. płatków owsianych,
  • 50g herbatników maślanych,
  • 4 łyżki masła.
  • Masa serowa:
  • 500g półtłustego twarogu,
  • 500g serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • szkl. cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szkl. śmietany 18%,
  • łyżka śmietankowego cappuccino,
  • łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
  • sok z 1/3 pomarańczy,
  • szczypta cynamonu,
  • 100g gorzkiej czekolady.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Herbatniki połamać na kawałki, wszystko przełożyć do blendera, zmielić dość drobno. Wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15min w temp. 160st.
  • 2. Sery zmiksować z cukrem. Dodać kolejno jajka, wsypać przesianą mąkę, dodać śmietanę. Sok dokładnie zmieszać z kawą, połączyć z serem, zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 10 min w temp. 230st, następnie 60min w temp. 140st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Połową czekolady polać brzeg sernika, resztę wlać do silikonowych foremek na babeczki, tworząc koszyczki i wstawić do lodówki. Koszyczki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyc na wierzchu sernika, udekorować kolorowymi jajkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy