Ser na grilla - grillowany ser kozi z sosem malinowym

Jaki ser na grilla? Na to pytanie można oczywiście odpowiedzieć: camembert na grilla, ale jeśli mamy ochotę na nowe smaki, wybierzmy ser kozi do grillowania! Szef Kuchni Robert Sowa poleca przepis na grillowany ser kozi z sosem malinowym - co ważne, ser kozi wybieramy w tzw. roladce, nieco twardszy, aby łatwo można go pokroić w grubsze plastry. Podgrzany na ruszcie i podany z sosem malinowym będzie pyszną przekąską na grilla.

Autor przepisu: Robert Sowa

Potrawy na grillaPrzystawkiPrzekąskiSer

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 150 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Robimy sos: dokładnie mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku, wrzucamy całe maliny i schładzamy. Uwaga! Polecam do przygotowania wódkę malinówkę - alkohol wyparuje, ale smak malin pozostanie.
  • 2.Kozi ser grillujemy, układamy na półmisku, dodajemy sałatkę i skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem.
  • 3.Ser na grilla można podać w towarzystwie szybkiej sałatki. 2 jabłka, pokrojone w plastry i skropione sokiem z cytryny, 2 łyżki miodu, 50 ml żubrówki do smaku: sól morska, mielony pieprz, cynamon, pęczek rukoli, 2 suszone pomidory w oleju, pokrojone, łyżka kaparów, 4 łyżki oliwy, łyżka orzeszków pinii, uprażonych, pół pęczka bazylii, posiekanej. Jabłka smażymy na patelni z miodem, żubrówką i na koniec oprószamy cynamonem. W dużej misce łączymy wszystkie składniki sałatki, dodajemy ostudzone jabłka, doprawiamy do smaku.

Porady

Grillowany ser kozi z sosem malinowym to przystawka, którą warto zaserwować np. na przyjęciu komunijnym w domu lub... weselu organizowanym w ogrodzie. To danie pięknie prezentować się będzie na ładnej, gustownej zastawie. Goście z pewnością będą zachwyceni!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy