Semifreddo

Ocena:

4.45 (143)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Semifreddo to włoski przysmak z jajek i bitej śmietany, który można przygotować z dodatkiem owoców lub orzechów. Jak nazwa wskazuje, deser ma mieć na wpół zmrożoną konsystencję, więc już po 4 godz. należy wyjąć go z zamrażarki. Następnie ozdabiamy go owocami lub słodkim sosem i od razu podajemy na talerzyki. Podstawowy przepis na semifreddo nie wymaga skomplikowanych składników.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • sól  2 g

  • cukier  45 g

  • śmietana 36%  500 ml

  • pistacje  20 g

  • maliny  100 g

Semifreddo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę z odrobiną soli, a w osobnej misce mieszamy żółtka z cukrem.

  • Krok 2:

    Bita śmietana: w kolejnym naczyniu ubijamy śmietanę, a gdy jest już gęsta, dodajemy do niej rozmieszane żółtka.

  • Krok 3:

    Dodatki: do ubitej śmietany dodajemy pokruszone pistacje (bez łupin) i delikatnie opłukane maliny. Całość mieszamy łyżką.

  • Krok 4:

    Na koniec: dodajemy pianę z białek i ponownie mieszamy masę, uważając jednak, aby nie straciła objętości.

  • Krok 5:

    Mrożenie: semifreddo przekładamy do podłużnej formy (keksówki), wyłożonej folią spożywczą. Wkładamy do zamrażalki na ok. 4 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu mrożenia deseru).

  • Krok 6:

    Podawanie: po tym czasie, odwracamy formę i wykładamy mrożony deser na talerz. Zdejmujemy folię i kroimy na porcje.

Porady

  • Proporcje podane w przepisie są odpowiednie na formę o wielkości 19×12 cm.
  • Śmietanę przed ubijaniem należy schłodzić w lodówce.
  • Z kolei zanim zaczniemy ubijać pianę z białek, należy upewnić się, że naczynie oraz widełki miksera są czyste i suche. Sól dodajemy pod koniec ubijania.
  • Maliny płuczemy pod niewielkim strumieniem wody tuż przed dodaniem ich do deseru. Osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Można zostawić trochę pistacji i malin do ozdoby.
  • Przed wyjęciem semifreddo z zamrażalnika, należy sprawdzić, czy deser ma już stałą konsystencję. Czas mrożenia zależy od temperatury w zamrażarce – najniższa jest na dolnej półce, a najwyższa – na górnej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Semifreddo – warianty włoskiego deseru

Przepis na semifreddo można modyfikować, dodając inne owoce, orzechy, bezy, karmel lub czekoladę. Najbardziej popularne warianty to:

  • semifreddo truskawkowe – do masy z jajek i śmietany dodajemy zmiksowane na mus truskawki,
  • semifreddo chałwowe – do masy dodajemy pokruszoną chałwę, np. o smaku waniliowym i sezamki,
  • semifreddo z orzechami i karmelem – w tej wersji do deseru dodajemy ulubione orzechy, np. włoskie, laskowe, migdały lub orzechy nerkowca. Po wyjęciu semifreddo z zamrażalnika, polewamy je sosem karmelowym – przygotowanym z cukru, śmietanki i masła,
  • czekoladowe – do żółtek, które ucieramy z cukrem, dodajemy kakao. Dodatkowo do masy możemy wkruszyć kawałki czekolady,
  • kokosowe – do masy z żółtek dodajemy śmietankę kokosową i opcjonalnie – wiórki. Możemy dodać także pulpę z marakui lub mango, aby deser był bardziej tropikalny.

Semifreddo bez jajek

W prostszej wersji możemy przygotować semifreddo bez jajek. Po prostu ubijamy śmietanę i mieszamy ją z dodatkami. Jeśli chcemy, aby deser był bardziej wyrazisty w smaku, możemy dodać 30 ml maślanki lub zsiadłego mleka.

W oryginalnym włoskim przepisie w składnikach pojawia się creme fraiche, czyli gęsta, lekko kwaśna śmietana o dużej zawartości tłuszczu. Można zrobić go samodzielnie, ze śmietanki (30% lub 36%) i maślanki. Mieszamy je ze sobą, przekładamy do słoika, zakręcamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 24 godz.

Semifreddo z mascarpone

Semifreddo oznacza w połowie zmrożony deser. Jeśli jednak chcemy, aby jego konsystencja była bardziej stała, możemy dodać kremowy serek – mascarpone lub ricottę. Wybrany składnik dodajemy łyżka po łyżce do ubitej śmietany. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.

Semifreddo z mascarpone lub ricottą w smaku przypomina sernik na zimno. Mrożony włoski deser możemy podać także na biszkoptach lub ciasteczkach oreo.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne