Sękacz z polewą czekoladową

Sękacz z polewą czekoladową to tradycyjny wypiek pocięty w trójkąty. Ciasto wzbogacono czekoladą.Sękacz z polewą czekoladową to pomysł nie tylko na podwieczorek.

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 160 głosów)

Składniki:

  • 60 g mąki tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 7 jajek (osobno białka i żółtka)
  • esencja waniliowa
  • 3 łyżki wódki
  • 100 g cukru kryształu
  • polewa: 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka masła

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Dno kwadratowej foremki o boku 35 cm wykładamy papierem do pieczenia
  • boki pozostawiamy suche. Oba rodzaje mąki
  • proszek do pieczenia i sól mieszamy dokładnie
  • odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą
  • jasną masę. Sukcesywnie dodajemy po jednym żółtku
  • cały czas miksując na średnich obrotach. Dodajemy esencję waniliową. Do masy maślanej wsypujemy oba rodzaje mąki i na niskich obrotach mieszamy tak
  • aby składniki dokładnie się połączyły. Wlewamy wódkę i ponownie mieszamy niezbyt długo
  • aż masa będzie jednolita i gładka. Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę
  • stopniowo dodając cukier kryształ. Miksujemy na wysokich obrotach
  • aż piana będzie sztywna i lśniąca. Do masy żółtkowej dodajemy najpierw po kilka łyżek piany i energicznie mieszamy
  • tak aby rozluźnić ciasto. Potem dodajemy pozostałą pianę i teraz już delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników – nie za długo
  • żeby piana nie opadła.
  • Na dno formy nakładamy cienką warstwę ciasta
  • wyrównujemy. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 5–7 min: powinno nabrać ciemnozłotego koloru. Kiedy pierwsza warstwa jest już upieczona
  • wyjmujemy foremkę i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Po nałożeniu każdej warstwy ciasto wkładamy do piekarnika. Czynności powtarzamy do momentu wykorzystania całego ciasta. Sękacz studzimy w foremce
  • na kuchennej kratce. Kiedy ciasto jest zupełnie zimne
  • obrysowujemy je dookoła ostrym nożem i wyjmujemy z foremki. Przewracamy formę do góry dnem
  • ciasto bardzo ładnie wyjdzie z naczynia.
  • Na polewę: w rondelku podgrzewamy (na średnim ogniu) połamaną czekoladę z 3–4 łyżkami mleka i masłem. Mieszamy w miarę roztapiania się czekolady. Powinna powstać gęsta masa
  • która jednak da się łatwo rozsmarować na cieście. Smarujemy tylko wierzch
  • boki zostawiamy czyste. Sękacz odstawiamy w chłodne miejsce
  • żeby polewa porządnie zastygła.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: mazurek z białą czekoladą na waflach

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy