schabowy_po_wegiersku

Schabowy po węgiersku

Ocena:

4.46 (168)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
schabowy na inny sposób

Składniki:

  • 4 plastry schabu (może być z kością)
  • 1 duża czerwona papryka(umyć,usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę)
  • 1 cebula(obrać i pokroić w kosteczkę)
  • 1/2 litra bulionu
  • 1 łyżeczka gorczycy(utłuc w moździerzu lub tłuczkiem w miseczce )
  • 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych pokruszonych płatków czosnku(może być 1 duży ząbek przeciśnięty przez przskę )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl. śmietanki 18%
  • pół pęczka pietruszki( umyć i grubo posiekać)
  • 2-3 łyzki oleju do smażenia

Schabowy po węgiersku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyte ,osuszone plastry schabowe podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i przełożyć na talerz. Cebulę, zeszklić,podlać bulionem ,dodać przyprawy, mięso ,przykryć i dusić ok 30 min.Po tym czasie dodać paprykę, koncentrat ,śmietanę i jeszcze dusimy jakieś 10 min.Na koniec posypać zieleniną .Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne