1 duża czerwona papryka(umyć,usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę)
1 cebula(obrać i pokroić w kosteczkę)
1/2 litra bulionu
1 łyżeczka gorczycy(utłuc w moździerzu lub tłuczkiem w miseczce )
1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonych pokruszonych płatków czosnku(może być 1 duży ząbek przeciśnięty przez przskę )
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szkl. śmietanki 18%
pół pęczka pietruszki( umyć i grubo posiekać)
2-3 łyzki oleju do smażenia
Schabowy po węgiersku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Umyte ,osuszone plastry schabowe podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i przełożyć na talerz. Cebulę, zeszklić,podlać bulionem ,dodać przyprawy, mięso ,przykryć i dusić ok 30 min.Po tym czasie dodać paprykę, koncentrat ,śmietanę i jeszcze dusimy jakieś 10 min.Na koniec posypać zieleniną .Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.