Schabowe kieszonki z młodą kapustą

Na młodą kapustę mamy wiele sposobów. Tym razem wkładamy ją do schabowych kieszonek - pycha!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 10 dag chudego wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • ząbek czosnku, posiekany
  • cebula dymka, posiekana
  • pół główki młodej kapusty, cienko poszatkowanej
  • pół łyżeczki suszonego cząbru
  • szczypta kminku
  • sól, pieprz
  • pół pęczka koperku, posiekanego
  • 4 plastry (ok. 1 cm grubości) środkowego schabu bez kości, cienko rozbite
  • pół kulki mozzarelli, pokrojonej na 4 plastry
  • jajko i bułka tarta do panierowania
  • Na surówkę:
  • pół główki młodej kapusty, cienko poszatkowanej
  • pęczek koperku, posiekany
  • 2 cebulki dymki, posiekane
  • sól, pieprz, cukier
  • olej rzepakowy
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Boczek wytapiamy na rozgrzanej patelni. Dokładamy czosnek i dymkę, kiedy się zeszkli – kapustę. Oprószamy cząbrem i kminkiem oraz solą i pieprzem, skrapiamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie, ale zachowa jędrność. Na koniec mieszamy z koperkiem i ew. przyprawiamy do smaku.
  2. Na każdym plastrze schabu kładziemy plaster mozzarelli i porcję kapusty na środek, zakładamy boki i spinamy wykałaczką. Panierujemy w rozmąconym jajku i mące, smażymy ze wszystkich stron na oleju, na piękny złoty kolor.
  3. Z podanych składników mieszamy surówkę, dokładnie ją wygniatamy i odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się przegryzły. Podajemy do kieszonek z młodymi kartofelkami z wody.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Mojego Gotowania" nr 6/2018

Wskazówki

Zobacz też: kapuśniak z młodej kapusty

młoda kapusta schab kieszonki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy