Schab w kapuście kiszonej

Ocena:

4.4 (181)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Schab w kapuście kiszonej to pomysł na pożywny obiad w staropolskim stylu. W jednej brytfance znajduje się wszystko – mięso i dwa rodzaje dodatków: zapiekana kapusta oraz talarki ziemniaków. Co więcej, danie nie wymaga dużych nakładów pracy. Szybkie przygotowanie składników i całość wstawiamy w jednym naczyniu do piekarnika. Schab pieczony w kapuście kiszonej zawsze wychodzi soczysty i kruchy.

Składniki:

  • schab  800 g

  • czosnek  2 ząbki

  • kminek  15 g

  • majeranek  15 g

  • pieprz  5 g

  • sól  5 g

  • olej rzepakowy   g

  • cebula  1 szt.

  • kapusta kiszona  1 kg

  • liść laurowy  4 szt.

  • ziele angielskie  4 szt.

  • ziemniaki  500 g

Schab w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie mięsa: myjemy je i kroimy w plastry, które następnie rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę. Doprawiamy nim mięso, a także kminkiem, majerankiem, pieprzem i na koniec szczyptą soli.

  • Krok 2:

    Smażenie schabu: rozgrzewamy olej na patelni (45 ml) i obsmażamy kotlety przez ok. 2 min z każdej strony.

  • Krok 3:

    Cebula: obieramy ją i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na tę samą patelnię, na której przed chwilą smażyliśmy kotlety. Doprawiamy szczyptą soli i smażymy przez ok. 5 min na małej mocy palnika, aż będzie szklista.

  • Krok 4:

    Smażenie kapusty: do podsmażonej cebuli dodajemy kiszoną kapustę (jeśli jest taka potrzeba wcześniej odciskamy z niej sok), liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy, co chwilę mieszając, przez 2 min.

  • Krok 5:

    Ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Mieszamy je z łyżką oleju (15 ml), doprawiamy szczyptą soli.

  • Krok 6:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. W naczyniu żaroodpornym układamy pół porcji przygotowanej kapusty. Kładziemy na nią podsmażone mięso i przykrywamy pozostałą porcją. Na wierzch układamy plasterki ziemniaków. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 1 godz. i 15 min.

  • Krok 7:

    Schab w kapuście kiszonej jest już prawie gotowy: otwieramy drzwiczki piekarnika i ostrożnie zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego. Podpiekamy w wyższej temperaturze (zmieniamy na 220°C) jeszcze przez 10 min.

Porady

  • Możecie przygotować większą ilość mniejszych kotletów. Pokrojone w plasterki mięso podzielcie na połówki.
  • Schab kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, po czym rozbijamy je na grubość ok. 0,5 cm.
  • Zamiast oleju możecie użyć smalcu – zarówno do obsmażenia mięsa, jak i do podsmażenia cebuli oraz kapusty.
  • Kotlety obsmażamy krótko w wysokiej temperaturze. Nie muszą być dobre w środku, ale powinny być rumiane na zewnątrz.
  • Schab pieczony w kapuście kiszonej jest smaczny również w wersji bez ziemniaków. Potrawa doskonale komponuje się z kopytkami, kluskami śląskimi (przygotowanymi oddzielnie) lub po prostu ze świeżym pieczywem.
  • Zachęcamy do samodzielnego przygotowania kiszonej kapusty – to najlepszy sposób, aby mieć pewność jakościowych składników.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak dobrze wybrać mięso na schab w kapuście kiszonej?

Przede wszystkim postawcie na świeże mięso, sprzedawane w mniejszych sklepach na wagę - i to nie tylko w przypadku przepisu na schab w kapuście kiszonej. W paczkowanych porcjach łatwiej jest ukryć mankamenty, takie jak nieodpowiedni kolor czy zapach. Jeśli jednak zdecydujecie się na takie mięso, sprawdźcie ilość wody w opakowaniu. Gdy jest jej dużo, to znaczy, że mięso może nie być pierwszej świeżości.

Świeże mięso wieprzowe jest różowe i ma neutralny zapach. Tłuszcz, który znajduje się wokół, jest biały, a nie szary czy żółty.

Czy schab na kiszonej kapuście jest ciężkostrawny?

Smażone, a potem zapiekane, mięso wieprzowe jest ciężkostrawne. Nie jest to posiłek, który można bez wyrzutów sumienia przygotowywać codziennie. To danie na specjalne okazje, do którego warto podać kieliszek czerwonego wina. Nie tylko po to, aby zwiększyć walory smakowe i spotęgować doświadczenie kulinarne. Wino pomoże w trawieniu mięsa.

Sama kapusta kiszona nie jest ciężkostrawna. Nieprzyjemne dolegliwości po jej zjedzeniu powodują dodatki, z którym najczęściej jest przygotowywana – smażona cebula, bekon, kiełbasa.

Dodatek kminku powinien sprawić, że po zjedzeniu potrawy nie będziemy czuli się ciężko.

Schab w kiszonej kapuście – inne warianty

  • Schab w kiszonej kapuście z miodem – to słodko–słona wersja tej potrawy, w której kapusta przygotowywania jest z dodatkiem koncentratu pomidorowego i miodu. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.
  • Schab w kapuście kiszonej z boczkiem – w tej wersji schab nie jest rozbijany, tylko nacinany prawie do końca (co ok. 2 cm). W nacięcia wkładamy pokrojone w plastry cebulę i boczek. Kiszoną kapustę przygotowujemy zgodnie z przepisem. Całość zapiekamy w piekarniku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne