schab_z_patelni_w_sosie_chrzanowym

Schab z patelni w sosie chrzanowym

Ocena:

4.43 (215)

  • 50 min.
Schabik jest pyszny:)

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości lub wg uznania
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • 3/4 szkalnki wody
  • Sos:
  • 1 szklanka sosu ze schabu
  • 1 szklanki wody
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka

Schab z patelni w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Schab natrzeć solą,pieprzem,papryką czosnkiem i majerankiem,odstawić do lodówki na 30 min.
  • Wlać na patelnię 3 łyżki oleju,rozgrzać,obsmażyć schab na złoty kolor pod przykryciem,zmiejszyć ogień do minimum,podlać wodą,przykryć dusić pod przykryciem około 35min,od czasu do czasu przekręcająć(sprawdzić długą wykałaczką)
  • Gdy schab jest gotowy,pokroić go w plastry i polać sosem.
  • Wykonanie sosu:
  • 3/4 szklanki sosu z duszenia schabu zmieszać z szklanką wody,dodać chrzan,zagotować,mąkę wymieszać z pół szklanki zimnej wody(uważać żeby nie było grudek)wlać do sosu mieszająć zagotować około 1 min.
  • Sosik ma fajny smak i nie trzeba go już niczym przyprawiać.
  • Podawać z kaszą ,ryżem lub ziemniakami.
  • Smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne