Schab z patelni w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Schab natrzeć solą,pieprzem,papryką czosnkiem i majerankiem,odstawić do lodówki na 30 min.
Wlać na patelnię 3 łyżki oleju,rozgrzać,obsmażyć schab na złoty kolor pod przykryciem,zmiejszyć ogień do minimum,podlać wodą,przykryć dusić pod przykryciem około 35min,od czasu do czasu przekręcająć(sprawdzić długą wykałaczką)
Gdy schab jest gotowy,pokroić go w plastry i polać sosem.
Wykonanie sosu:
3/4 szklanki sosu z duszenia schabu zmieszać z szklanką wody,dodać chrzan,zagotować,mąkę wymieszać z pół szklanki zimnej wody(uważać żeby nie było grudek)wlać do sosu mieszająć zagotować około 1 min.
Sosik ma fajny smak i nie trzeba go już niczym przyprawiać.
Komentarze