Schab z jajkiem - Gwiazdka 2008
(http://grumko.blox.pl)
Składniki:
60 dag schabu bez kości,
4 plastry szynki wędzonej,
4 jajka,
4 łyżki musztardy,
sól, pieprz.
Do smażenia:
5 łyżek oleju,
2 łyżki masła..
Schab z jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso opłukać, osączyć, pokroić na 4 plastry, lekko rozbić, posolić, popieprzyć i posmarować z obu stron musztardą. Na każdym kotlecie położyć plaster szynki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Kotlety przełożyć do rondla, zmniejszyć ogień, wlać 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 25 minut. Na patelni rozgrzać masło, wbić jajka i smażyć aż białka się zetną. Następnie ułożyć jajka na kotletach. Podawać z ziemniakami ugotowanymi na sypko i surówką.