Schab w soli

Ocena:

4.48 (160)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 240 kcal

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 3 kg grubej soli
  • po 1/2 pęczka rozmarynu i szałwii
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Schab w soli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
  • Grubą sól wymieszać z niepełną szklanką wody. Zioła opłukać, otrzepać z wody. 1/3 mieszanki solnej włożyć do żaroodpornej formy, ułożyć połowę ziół. Włożyć schab, przykryć resztą ziół, wyłożyć resztę soli, dokładnie oblepić mięso, tworząc grubą skorupę.
  • Piec 50 minut w temp. 200°C. Formę wyjąć, odstawić na 10 minut. Młotkiem delikatnie rozbić skorupę, wyjąć pieczeń.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne