Schab w mleku

dietetyczny i smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno

Dodany przez:

Schab w mleku

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.3 z 10 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 duże cebule pokrojone w talarki
  • Pieprz mielony, sól lub Vegeta natur, słodka mielona papryka
  • Czosnek, tyle ile lubimy
  • 3 łyżki wina białego u mnie La Torina z Biedronki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • Ok. 1 i ¾ litra mleka, ma zakryć mięso.
  • Gdy mleko ma 3.2% rozcieńczam go z wodą w proporcji 1:1

Przygotowanie

  1. Schab umyć, na dno pojemnika wlać wino, sos, sojowy i olej.
  2. Mięso oprószyć w/w przyprawami i ułożyć w pojemniku, poobracać ugniatając kilka razy.
  3. Na wierzch ułożyć listki laurowe, ziele angielskie i cebulę.
  4. Przykryć i wstawić do lodówki na całą dobę.
  5. W szerokim rondlu z grubym dnem zagotować mleko, włożyć schab razem z marynatą i cebulą.
  6. Doprawić wywar do smaku i gotować wolno do miękkości ok. 2 godziny. Podać na zimno lub na ciepło
  7. Robiłam już kilka wersji schabu w mleku, ale ta jest już udoskonalona i wg mnie najlepsza
Śniadanie mięso obiad czosnek przekąska kolacja mleko schab listek laurowy ziele angielskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze