Schab w mleku

dietetyczny i smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno

dania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
1440 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 198 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 duże cebule pokrojone w talarki
  • Pieprz mielony, sól lub Vegeta natur, słodka mielona papryka
  • Czosnek, tyle ile lubimy
  • 3 łyżki wina białego u mnie La Torina z Biedronki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • Ok. 1 i ¾ litra mleka, ma zakryć mięso.
  • Gdy mleko ma 3.2% rozcieńczam go z wodą w proporcji 1:1

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Schab umyć, na dno pojemnika wlać wino, sos, sojowy i olej.
  • Mięso oprószyć w/w przyprawami i ułożyć w pojemniku, poobracać ugniatając kilka razy.
  • Na wierzch ułożyć listki laurowe, ziele angielskie i cebulę.
  • Przykryć i wstawić do lodówki na całą dobę.
  • W szerokim rondlu z grubym dnem zagotować mleko, włożyć schab razem z marynatą i cebulą.
  • Doprawić wywar do smaku i gotować wolno do miękkości ok. 2 godziny. Podać na zimno lub na ciepło
  • Robiłam już kilka wersji schabu w mleku, ale ta jest już udoskonalona i wg mnie najlepsza
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy