Artur Rogalski
4.44 (171)
Schab po cygańsku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnie smażonych kotletów w panierce. Mięso zapiekane jest z marchewką, cebulą i serem żółtym. Całość pokrywa pyszny sos czosnkowy na bazie majonezu – pasuje tu doskonale. Do schabu po cygańsku z piekarnika można dodać także inne warzywa, tworząc sycące i kolorowe danie jednogarnkowe.
schab 400 g
sól 5 g
pieprz 2 g
marchewka 5 szt.
cebula 3 szt.
ser żółty 150 g
majonez 50 g
czosnek 4 ząbki
Mięso: myjemy i kroimy na kotlety. Lekko rozbijamy, a następnie nacieramy solą i pieprzem z obydwu stron.
Warzywa: obieramy marchewkę, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w pióra.
Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Majonez: mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Składanie dania w naczyniu żaroodpornym: na dnie układamy plasterki marchewki i cebulę, zostawiając ⅕ do ułożenia na wierzchu. Na nich kładziemy rozbite mięso i przykrywamy pozostałymi warzywami. Całość posypujemy startym serem i przykrywamy przygotowanym majonezem.
Pieczenie: naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 90 min, Następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy w otwartym naczyniu przez kolejne 30 min.
Podawanie: schab po cygańsku z piekarnika podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Porady
- Jeśli nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, możemy je przykryć folią aluminiową.
- Mięso na schab po cygańsku dobrze jest wyjąć z lodówki ok. 30 min przed wstawieniem do piekarnika, aby stopniowo ogrzewało się do wyższej temperatury.
- Schab można także wstępnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju – ok. 1 min z każdej strony. Dzięki temu nie puści soków podczas pieczenia i będzie bardziej soczyste w środku. Minusem jest to, że po obsmażeniu mięsa danie stanie się bardziej kaloryczne.
- W łagodnej wersji możemy pominąć czosnek.
Zapiekany schab po cygańsku świetnie smakuje z wieloma różnymi dodatkami. Śmiało możemy dodać:
Do dania świetnie sprawdzą się:
Kuchnia romska charakteryzuje się bogactwem różnych składników, co przekłada się na ciekawe mieszanki smakowe, najczęściej o słodko–ostrym zabarwieniu. Dawniej dania romskie przygotowywane były w jednym kociołku, zawieszonym nad ogniskiem. Stąd w przepisach po cygańsku dużo propozycji na dania jednogarnkowe. Z ciekawszych potraw warto wymienić:
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment, dostępne w salonach stacjonarnych oraz na www.wojas.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w salonach i na stronie.
Rabat -30% na całą ofertę kosmetyków marek Bielenda Professional i Supremelab, obowiązuje na www.bielenda.com. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.