Schab pod musztardową kołderką wg Aleex

Soczysty schab ukryty pod musztardową skórką.

Dodany przez:

Schab pod musztardową kołderką wg Aleex

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 2.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 kg - 1,20 kg surowego schabu,
  • 1 słoiczek musztardy stołowej,
  • sól,
  • papryka,
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ewentualnie 3 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Schab obrać z błon.
  2. Mięso osolić, doprawić przyprawami, obłożyć ząbkami czosnku, ewentualnie listkami laurowymi.
  3. W przykrytym naczyniu włożyć schab do lodówki.
  4. Następnego dnia z mięsa zdjąć czosnek i listki laurowe.
  5. Schab dokładnie ze wszystkich stron obłożyć musztardą.
  6. Włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy.
  7. Tak przygotowaną potrawę wsadzić do zimnego piekarnika. Podnieść temperaturę do 220 stopni C.
  8. Gdy schab zacznie się mocno gotować, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni C.
  9. Piec mięso ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik.
  10. Mięso można podawać z różnymi dodatkami na gorąco lub pozostawić w piekarniku do ostygnięcia i serwować na zimno. Tak przyrządzony schab jest soczysty i pyszny.
  11. Smacznego!
wieprzowina mięso obiad przekąska przystawki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze