Schab pieczony

Schab jest rewelacyjny - aromatyczny dobrze doprawiony po upieczeniu pachnie w całym domu!

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu w kawałku (mój kawałek miał ok 800g)
  • sól
  • wegeta
  • bazylia
  • cytryna
  • majeranek
  • kurkuma
  • oliwa
  • imbir
  • kolorowy pieprz
  • kminek
  • 2 cebule
  • sos
  • tymianek
  • kurkuma
  • gałka muszkatułowa
  • majeranek
  • bazylia
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Osuszony schab mocno tłuczmy tłuczkiem z każdej strony i nacieramy po kolei: łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki wegety, 1/2 łyżeczki bazyli, łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżeczką majeranku, 1/4 łyżeczki kurkumy, łyżeczką oliwy, 1/2 łyżeczki imbiru, obsypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i odstawiamy na 1h do lodówki.
  • Schab należy zasznurować i umieścić w naczyniu do zapiekania i dołożyć 3 łyżeczki np. kasi i piec w 200° ok 20 min.następnie obsypujemy go 1 łyżeczką zmielonego kminku i dodajemy 2 pokrojone cebule
  • naczynie przykrywamy i pieczemy w 120° ok 1,5h.
  • Mięso wyciągamy zdejmujemy sznurek i kroimy w plastry, z naczynia przelewamy powstały sos wyrzucamy cebulę i zalewamy 1/2l zimnej wody, dodajemy wymienione przyprawy w niewielkich ilościach do smaku i zagęszczamy mąką. (lub mąką ziemniaczaną żeby uzyskać sos szklisty odpowiedni do ryżu).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy