schab pieczony z ziemniakami

Pyszna kompozycja

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • schab bez kości 1 kg
  • małe ziemniaki jednakowej wielkości 1 kg
  • cebula 1 szt
  • smalec 2 łyżki
  • masło 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Schab nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Obkładamy plasterkami cebuli, pieczemy w temp. 180 stop. około 1/2 godziny. podlewając wodą i tworzącym się sosem. W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Gdy nieco przestygną, oprószamy solą i układamy dookoła piekącego się schabu. Posypujemy wiórkami masła i pieczemy jeszcze około 40 minut. Podajemy z surówką z czerwonej kapusty.
mięso obiad kolacja schab pieczony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy