schab pieczony

Nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez pieczonego domowego mięska, dlatego myślę,że warto poświęcić trochę czasu aby przygotować samodzielnie pieczony boczek, schab albo pasztet

dodany przez: bonappetit

Czas przygotowania:
13godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 166 głosów)

Składniki:

  • około 1 kg schabu surowego
  • 3 łyżki majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • smalec do obsmażenia

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Schab pieczony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Schab nacieramy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtaczamy dokładnie w majeranku i tak zapeklowany odstawiamy na całą noc do lodówki.Po tym czasie schab obsmażamy na głębokiej patelni z każdej strony około 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia
  • mięso podlewamy szklanką wody i wstawiamy ponownie na ogień pod przykryciem
  • aby mięso mogło się powoli dusić. W taki sposób mięso pieczemy przez godzinę co jakiś czas przewracając je na inną stronę. Trzeba uważać aby mięso się nie przypaliło,jeśli woda wyparuje trzeba jej dolać. Po "upieczeniu" schab odstawiamy do ostygnięcia.Schab można też upiec w piekarniku w rękawie do pieczenia w 190 stopniach przez około 80 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: