Schab nadziewany żurawiną

Propozycja na świąteczny obiad i nie tylko .

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 15 głosów)

Składniki

  • 1 i 1/2 kg schabu w całości
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 op. suszonej żurawiny
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, zrobić długim ostrzem noża nacięcie w środku przez całą długość i wypełnić otwór żurawiną na całej długości dość ciasno. Delikatnie zewnątrz natłuścić oliwą, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem ,posypać solą i pieprzem.Resztę żurawiny drobno posiekać ,wymieszać z majerankiem i obtoczyć w tej mieszance schab.Włożyć do pojemnika ,szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).Mięso włożyć do rękawa, podlać winem ,przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do160 stopni przez ok. półtorej godziny .
mięso obiad przekąska kolacja schab.obiad
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze