Schab duszony w sosie grzybowym :

Doskonale smakuje z kluchami drożdżowymi na parze .

Dodany przez:

Schab duszony w sosie grzybowym :

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 2.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • Sos sojowy
  • Pieprz mielony
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 6 kapeluszy grzybów suszonych
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 kromka chleba razowego

Przygotowanie

  1. Namoczyć w ½ szklanki wody grzyby .Schab natrzeć sosem sojowym i pieprzem . Obsmażyć na rumiano na oliwie .Przełożyć do rondelka .Dodać pokrojoną w pół plasterki cebulę , grzyby z wodą w której się moczyły , ziele angielskie, liść laurowy . Dolać szklankę wody i dusić 30 minut. Wyjąć schab i grzyby na talerzyk . Do sosu dodać chleb i dusić 5 minut . Sos przetrzeć przez sito . Włożyć do niego pokrojone grzyby i schab .Wlać śmietankę .Doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem .
wieprzowina Grzyby mięso obiad schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy