Schab duszony w sosie grzybowym :

Doskonale smakuje z kluchami drożdżowymi na parze .

dania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 186 głosów)

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • Sos sojowy
  • Pieprz mielony
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 6 kapeluszy grzybów suszonych
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 kromka chleba razowego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Namoczyć w ½ szklanki wody grzyby .Schab natrzeć sosem sojowym i pieprzem . Obsmażyć na rumiano na oliwie .Przełożyć do rondelka .Dodać pokrojoną w pół plasterki cebulę , grzyby z wodą w której się moczyły , ziele angielskie, liść laurowy . Dolać szklankę wody i dusić 30 minut. Wyjąć schab i grzyby na talerzyk . Do sosu dodać chleb i dusić 5 minut . Sos przetrzeć przez sito . Włożyć do niego pokrojone grzyby i schab .Wlać śmietankę .Doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy