schab
schab - Przepis na schab
dania mięsnePrzekąski
- Czas przygotowania:
- 60 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
(średnia 4.54 z 198 głosów)
Składniki:
- 1,5 kg schabu b/k i warkocza
- 2 łyżki majonezu
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1/3 szklanki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki marynaty do mięsa
- 2,5 litra wody
Kroki wykonania:
- Wodę wlewamy do większego garnka o grubszym dnie i dodajemy wszystkie składniki oprócz mięsa. Gotujemy razem i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy 10 minut i zdejmujemy z gazu. Odstawiamy na całą noc do wystygnięcia ( w tym samym garnku i zalewie), a rano jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. I znowu odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia. Gotowe mięsko wyjmujemy z zalewy, owijamy papierem lub folią albuminową i przetrzymujemy w lodówce.
- W ten sposób zrobiłam schab i pierś z indyka- byłyzne, koleżanka - karkówkę i też chwalłla
Podobne przepisy

Nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez pieczonego domowego mięska, dlatego myślę,że warto poświęcić trochę czasu aby przygotować samodzielnie pieczony boczek, schab albo pasztet
schab pieczony

Schab w galarecie to pomysł na idealną przystawkę podczas imprezy w gronie znajomych. Gotowany schab w galarecie to potrawa niezwykle delikatna i pełna smaku. Przepis na schab w galarecie nie wymaga skomplikowanych umiejętności ani wyszukanych składników. Wystarczy wybrać ładny kawałek mięsa i dodać kilka podstawowych warzyw. Prosty przepis na schab w galarecie będzie odpowiedni nawet na wyjątkowe okazje. Podpowiadamy, jak zrobić schab w galarecie.
Schab w galarecie

Pieczony schab

Schab faszerowany

Soczysty schab, który udaje się zarówno na grillu tradycyjnym, jak i elektrycznym.
Soczysty schab z grilla

Schab w galarecie

Pyszny schab po cygańsku.
Schab po cygańsku

SCHAB PO WARSZAWSKU

Schab z solanki.
