schab

Najlepszy przepis na przyrządzenie mięsa – pychotka!

dania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 198 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg schabu b/k i warkocza
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki marynaty do mięsa
  • 2,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wodę wlewamy do większego garnka o grubszym dnie i dodajemy wszystkie składniki oprócz mięsa. Gotujemy razem i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy 10 minut i zdejmujemy z gazu. Odstawiamy na całą noc do wystygnięcia ( w tym samym garnku i zalewie), a rano jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. I znowu odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia. Gotowe mięsko wyjmujemy z zalewy, owijamy papierem lub folią albuminową i przetrzymujemy w lodówce.
  • W ten sposób zrobiłam schab i pierś z indyka- byłyzne, koleżanka - karkówkę i też chwalłla
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 900 min.
Schab z solanki.
*****

Ivon

Schab z solanki.

Czas przygotowania: 4320 min.
Schab gotowany
rewelacyjny na Wielkanoc

ola83

Schab gotowany