Sarnina po Bawarsku

Sarnina po Bawarsku

Dania głównedania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 143 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg combru z sarny (z kostkami)
  • 20 dag słoniny wędzonej
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 50 dag gruszek
  • łyżka cukru
  • sok z cytryny
  • 15 dag smażonych borówek
  • 25 dag winogron
  • 25 dag węgierek
  • 25 dag wiśni (mrożonych)
  • łyżka masła
  • łyżka koniaku
  • ZALEWA:
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 owoców jałowca
  • 10 ziaren kolendry
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • duża cebula
  • 4 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepis na sarninę - Sarnina po bawarsku
  • Z mięsa usuwamy błony i gęsto szpikujemy słupkami słoniny, zalewamy winem i marynujemy. ZALEWA: Ziarniste przyprawy tłuczemy w moździerzu, dodajemy do oleju połączonego z musztardą i odrobiną soli. Otrzymaną mieszanką nacieramy mięso, obkładamy plastrami cebuli i liśćmi laurowymi. Owijamy folią aluminiową, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 dni.
  • Przed pieczeniem usuwamy wszystkie elementy zalewy, mięso nacieramy olejem z zalewy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200–220°C, pieczemy 35–40 min (nie dłużej, bo mięso z sarny szybko wysycha), polewając wytworzonym sosem. Upieczone mięso odkrawamy od kości i składamy comber od nowa. Sos przelewamy do sosjerki.
  • W czasie pieczenia mięsa przygotowujemy owoce: gruszki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i gotujemy 10 min w niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżki cukru i soku z cytryny. Osączamy, w każdą wkładamy po łyżce borówek. Pozostałe owoce dusimy na łyżce masła z dodatkiem odrobiny soku cytrynowego, po czym polewamy koniakiem zapalonym w chochli. Gruszki i uduszone owoce układamy dekoracyjnie wokół mięsa i od razu podajemy.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy